Тарас Равлюк – партнер, адвокат АО «Матвіїв і Партнери» у прямому ефірі «Львівського Радіо про судові зміни до Конституції України

Верховна Рада 2 червня 2016 року схвалила судові зміни до Конституції України. Однак, чи забезпечить нова судова реформа українцям право на справедливість? Думки політиків, юристів, громадських діячів та державних службовців достатньо розділились.

Тож, у прямому ефірі «Львівського радіо» ми мали змогу почути власну думку відомого адвоката та партнера АО «Матвіїв і Партнери» Тараса Равлюка. Адвокат зазначив, що ухвалення Верховною Радою у фінальному читанні поправок до Конституції України передбачає деполітизацію та забезпечення незалежності судової влади.

Зокрема, законопроектом переглянуті повноваження Верховної Ради та Президента України у сфері правосуддя. Тепер призначення на посаду судді здійснюватиметься Президентом за поданням Вищої ради правосуддя. Повноваження щодо звільнення суддів та їх переведення з одного суду до іншого передані Вищій раді правосуддя, яка повинна замінити Вищу раду юстиції. Вартим уваги Тарас вважає і те, що після набуття чинності конституційних змін, Україна отримає оновлений Верховний Суд: з новим складом та функціями.

Детальний аналіз судової реформи приводить адвоката до висновку, що новий закон дещо обмежує колишню суддівську недоторканність та надає більше можливостей звичайним громадянам звертатися за захистом своїх прав до Конституційного Суду України.

Також, за словами Тараса Равлюка, проект змін до Конституції України передбачає ще й реформування адвокатури, що робить адвоката чи не єдиним представником в усіх судах та категоріях справ, навіть для представництва органів державної влади. Однак, не варто забувати, що разом з новими гарантіями, правами та видами діяльності адвокати матимуть значно більше обов’язків та відповідальності. Поруч із цим, досвідчений адвокат відзначає, що деполітизація інституту правосуддя уможливить створення в Україні незалежної прокуратури.

Але лише час покаже: чи має Україна шанс на чесне та справедливе правосуддя, і як вплинуть в подальшому зміни до Конституції України на службовців Феміди, адвокатів, прокурорів та простих громадян. Сподіваємось, що нова судова реформа перекреслить старий досвід, який можна описати одним відомим хоку: “Рік скінчивсь, а мандри ні: далі в стоптаних сандалях, в зношенім брилі…”.

2018-04-10T11:38:02+00:00 June 15, 2016|